sampah masyarakat..sape?

aq teringat lagi ade orang kate aq ni sampah masyarakat...hehe..aq pn terpikir..sampah pn kalau recycle leh jadi kertas...putih suci safi balqis..hahaha..aq x penah terasa orang cakap aq sampah masyarakat..sampah keluarga..sampah agama..(err..ade ea?)
ade sebab kenapa aq kata aq x kisah..so ambik masa korang baca entry aq ni..walaupun x hebat mane..hehe
kalau dipikir2kan balik kite semua ni sampah..opsss!! rilek2 jangan melatah..bukan sampah cam gambar diatas..bukan sampah masyarakat, sampah keluarga mahupn sampah agama..
besar mane alam semesta ciptaan ALLAH S.W.T.?
besarnye x terkire2..angka pn x mampu nak nilai..(nampak sangat besarnye..)
kalau ikut sudut teori sains alam semesta ni terhasil dari letupan BIG BANG..yg menghasilkan atom2 yg menjadikan elemen2 tertentu..blablablabla...
aq bukan orang sains..sekadar baca2 artikel la kan..bila da ada galaksi,bintang,dark matter,blackhole dan blalalalalalala lg...setiap bende 2 mesti ade partikel atom kn..
element..setiap bende yg kite nampak adelah carbon..termasuk kita sendiri..cukup sampai situ aq da pening...
setiap bintang mesti mati..bile mati bintang2 ni menghasilkan tenaga yg sangat kuat hingga merembeskan elemen2 baru...so kejadian kita..sebenarnya bermula dari atom2 yg juga terdapat di merata2 di universe ni..tak..x de elemen khas nak jadi mahluk cam sekarang ni..kita semua samaaaaaaaaaaa.....dari carbon based atom...dan kita semua hanyalah "sampah-sampah" yg bertuah kerana peratusan kewujudan kita sangat kecil dan x payah kira sampai 1% pn dari seluruh alam semesta ni..terima kasih kepada evolusi(aq x bleh terima teori darwin)
tetapi sebagai seorang yg mempunyai pegangan agama..aq percaya setiap ciptaan tu ade hikmahnya..aq,ko dan mereka..kita semua pinjam semua ni dari maha ESA...x perlulah kite panggil orang lain sampah masyarakat la..sampah la..ape2 yg x baik la..sebab bukan hak kita nak mempersoalkan ciptaan ALLAH...kalau ko kate aq sampah..maknenye ko pn sampah gak la..
semua orang satu dunia ni sampah..ape punya perangai daa..hehehe...
lain kali berfikir sebelum bercakap dan sebelum melabel seseorang i2 sampah..sebab ko dan aq x de bezannya..dunia kite semua mungkin lain..tapi akhirat kita serupa dan sama..
dari segi sains aq sampah..ko pn sampah...
dari segi agama islam..aq sampah ko pn sampah juge..
p/s: aq sekadar manusia yg sedar diri..memberitahu dengan perbuatan ape yg terlintas di kepala untuk diterima dalam hati..salamm

posted under |

6 comments:

NiNa' said...

btol... kita semua adalah sama!~... ko hdup identiti macam mana pon.. lambat laun mesti mengadap ilahi juga!~..

sebenarnya ak pon nak buat entry camni.. cume x taw lagi bile.. esok2 kot.. tp laen la~

Anonymous said...

biasanya, sape yang m'label org tu smpah masyarakat..
benda tu merujuk semula kepada orang yang ckap tu...

aish..
fham tak pe yang aku mksdkn nie??

diDEN™ said...

sampah yg best adalah sampah pakai
buang.. jgnla jdi sampah tu yee..

yusenze said...

muahahahaha~~~ mane ko amik gambo tu..???

crankmiglia said...

nina-nnti aq bace ko punyer..hahaha

mira-aq paham sgt2..ape yg ko cube sampaikan 2..

diden-apekah?ohohohoh

yusenze-kt toronto US..wakakaka

PiNk ButTeRfLy said...

wow! entry yang ditunggu.

sangat interesting yet sangat tajam bicaranya.

4 bintang!

Newer Post Older Post Home

silent voice


ShoutMix chat widget

About Me

My photo
I don't have a beautiful mind, I don't have a critical thinking, I am small and young, All I have is SPM..no diploma,degree or whatsoever, yet I don't hate knowledge, I have a view on my own about this world inside my head, all i want is to share a fraction of my world, I am not important to anyone and need none, I'm still learning to understand others..

Perpustakaan Aku

Read it..you worth it..

pENguMUman!!


Followers


Recent Comments