safety first..hehe


mesti korang penah tengok dan pakai helmet kan..kalau x penah tengok helmet mesti korang buta sejak azali..
kat malaysia ni helmet adalah wajib bg penunggang motosikal..agak pelik kalau tengah2 bandar ade orang x pakai helmet..melainkan jalan kampung..biase la kalau x pakai helmet..

berbalik kepada tajuk asal..
aq dah nampak orang2 kt malaysia ni mempunyai kesedaran tentang keselamatan ketika menunggang motor..so helmet ni adalah penting..kita patut bersyukur kerana helmet kt negara kita mudah didapati..aq penah terbaca satu artikel pasal penunggang motosikal kt vietnam(kalau salah tolong bgtau)..sebabkan negara diorang bukan negara mewah..untuk menunggang motosikal mesti memakai apa2 untuk melindungi kepala mereka..x kire la cerek air ke..periuk ke..kalau x kene saman dalam RM 5.00(kalau aq x silap la)duit malaysia..duit vietnam aq x tau..tapi jumlah tu kira besar la..ade plak aq terbace satu artikel pasal kerajaan diorng wat kempen pakai helmet yg mengikut piawai skrg ni..(sori aq betul2 lupe..kalau salah tolongla bgtau k..)
ade beberapa jenis helmet yg kita biasa nampak..

FULL FACE-jenis2 brader2 superbike pakai..helmet2 ni sangat berkualiti..yg kureng pn ade..helmet2 ni yg digunakan di jalan dan di litar..
antara brand2 yg berkualiti ARAI,SHOEI,BELL,MARUSHIN,AGV,X-LITE..banyak sgt sampai x leh ingat semua..

OPEN FACE-helmet jenis ni yg biasa kita nampak kt jalan2 serata malaysia ni..antara brand2 openface ni..APOLLO MS88,SGV,ARC,KHI...ade gak brand2 berkualiti macam ARAI,SHOEI,BELL...
harga pasaran kt malaysia ni dari puluh mencecah ribu2an..yg ribu2 tu biasenye yg berkualiti..
(macam gambar kt atas)..

MODULAR/FLIP UP-gabungan antara FULLFACE dan OPENFACE..aq x bnyk info pasal helmet ni(malas nak cari)..

HALF-haaa..helmet ni banyak nama kt malaysia ni.."seteng","kura2 biadap","kekura"..banyak lg name aq x leh nk recall..brand ni aq x banyak tau..sori..

OFF-ROAD/MOTOCROSS-helmet ni biase tengok time main cross...x kan korang x penah tengok helmet ni..malas nk story panjang2..hehehe..

kat malaysia ni dah banyak da pengumpul helmet2 motor..yg moden ke,yg klasik ke..ade belake..nampak ngan x nampak je..aq pon baru je berjinak2 dalam hobi mengumpul helmet2 ni..so aq sentiasa mencari info dari otai2 lama..atas name minat dan menambah pengetahuan..
aq minat design,bahan yg digunakan dan jenama sesebuah helmet..
sekali lg aq bgtau aq masih baru dalam hobi ni..dulu hobi aq tngok TV je..

aq tertarik kepada bahan2 yg digunakan dalam membuat helmet yg berkualiti..seperti contoh fiber yg digunakan..sesetengah helmet yg berkualiti ade menggunakan kevlar(lapisan bahan dalam baju kalis peluru),carbon fiber dan fiberglass..material2 ini meperkukuhkan helmet bg melindung..tengkorak atau kepala korang dari jadi biol,sewel,karau,gila,luka,retak,pecah,penyek,hancur dan menambahkan peratus untuk korang survive dari first impact..(ajal ditangan tuhan,tetapi kita berusaha untuk menyayangi nikmat hidup dan nyawa yg dipinjamkan dari ALLAH)

itu la serba sedikit maklumat yg aq mampu share kt blog aq ni melalui entry ni..
walaupun aq hanya mampu menunggang motor..tetapi aq bersyukur dan bangga kerana diberikan rezeki ni..

WEEEEEEENNNNNNNGGGGGGGGGGGGGGG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

posted under |

6 comments:

diDEN™ said...

Peergh...... smart tol helmet ni,
lama do ak cari hlmet camni
tapi nk wt cmne smua hlmet cm ni
mahal... huuu~~ melepas ak, hlmet arc ak tu pun da nk hncur da...


[From diDEN]

crankmiglia said...

diden-leh la kalau nak..usaha sikit lg..aq pon berhempas pulas berputar berbelit tersungkur terpelanting kumpul duit..
alhamdullilah..merasa gak pakai..
kalau diden rase nk pakai leh cri aq..hehe

PiNk ButTeRfLy said...

patut la tiap kali ajak tengok tv taknak je, rupe2nye dah ade hobi baru. hehe..

crank, nanti tunjuk la koleksi helmet yg dah dikumpul.

crankmiglia said...

pink-haha..nnti aq tnjuk la koleksi aq..tapi baru ade satu..yg gmbr aq pakai ni pn da jual..dalam proses nk amek satu yg baru..cume modal x keras lg..hehe

yusenze said...

Beb, gua nak carik Bell 1st Edition nih... ujud lagikah...

crankmiglia said...

baru ni kt terengganu ade tolak bell magnum ltd 11k..nak first model aq x tau la ade lg ke x..tapi setakat magnum II kire aq susah gak nk cari..

Newer Post Older Post Home

silent voice


ShoutMix chat widget

About Me

My photo
I don't have a beautiful mind, I don't have a critical thinking, I am small and young, All I have is SPM..no diploma,degree or whatsoever, yet I don't hate knowledge, I have a view on my own about this world inside my head, all i want is to share a fraction of my world, I am not important to anyone and need none, I'm still learning to understand others..

Perpustakaan Aku

Read it..you worth it..

pENguMUman!!


Followers


Recent Comments